° ° welkom  °  rondleiding  °  praktisch  °  arrangementen  °  cadeaubon  °  links   °  contact  °  foto's ° °
SAUNA
   ga naar: turks stoombad - afkoeling - whirlpool - relax
 

't Badhuis heeft een echte Finse Sauna voor u. U zou er helemaal warm van worden...

 
Het woord "SAUNA" stamt uit de Finse taal. Er wordt een manier van baden mee aangeduid die in Finland zo algemeen verspreid is dat we gerust van de nationale Finse badmethode mogen spreken.

Omdat een sauna-kabine altijd van hout is gemaakt kunnen wij hierin ook plaatsnemen bij de extreem hoge temperaturen, welke schommelen tussen 80°C en 100°C. Voorwaarde is dat de relatieve vochtigheid van het luchtmengsel in de kabine zodanig laag blijft dat het gevormde transpiratievocht hier gemakkelijk kan verdampen. Het daarbij ontstane koelings-effect zorgt ervoor dat onze huid niet te ver in temperatuur kan gaan oplopen. In aansluiting op deze periode van 'opwarmen' volgt dan een juist gedoseerde 'afkoeling'. Dit is absoluut noodzakelijk om de 'kunstmatig' verhoogde lichaamstemperatuur (tot 38°C) terug te doen dalen. In principe is de SAUNA dus altijd een 'wisselbad' (opwarmen-afkoelen)

De SAUNA biedt, de in deze tijd, zo broodnodige psychisch-fysische ontspanning, zij zorgt voor hernieuwde energie en grotere prestaties, afvoer van schadelijke stoffen, biedt compensatie voor het gebrek aan beweging en verbetert onze conditie, vooral met betrekking tot de functie van hart- en bloedvaten. Daarbij zorgt het 'zweten' voor een perfecte huidreiniging.

De SAUNA is het hart van iedere sauna-badinrichting en het meest karakteristieke hulpstuk voor het Finse badritueel. De houten sauna-kabine heeft inwendig een aantal banken, die achter elkaar op verschillende hoogten naar boven toe zijn gerangschikt, zodanig dat de bovenste plank zich op ongeveer één meter van het plafond bevindt. De 'open latten' constructie van de banken maakt het mogelijk dat de, aan het lichaam van de baders afgekoelde, "slechte" lucht omlaag kan zakken naar de bodem, waar, bij een goed geventileerde sauna-kabine, de afgewerkte lucht continu dient te worden afgezogen. De meeste sauna's worden uitgerust met een elektrische sauna-oven. Boven op de oven liggen stenen (peridodit) waarop water kan worden gegoten (stoomstoot of Fins: Löyly) om de vochtigheidsgraad van de lucht te verhogen. Dit laatste kan, samen met de temperatuur, worden afgelezen op de thermo-hygrometer in de cabine.


 
 
 
© 't Badhuis - www.badhuis.com - info@badhuis.com